Bij de aankoop van een appartement is het van belang dat je verschillende soorten verzekeringen afsluit. Jij wilt immers toch ook voorkomen dat je zelf voor alle schade op moet draaien? Een opstalverzekering is bij veel appartementen niet noodzakelijk, aangezien dit doorgaans wordt geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VvE). Er zijn echter nog genoeg andere verzekeringen die je af kunt sluiten om eventuele schade aan je appartement (deels) vergoed te krijgen. Hoofdzakelijk wordt er onderscheid gemaakt tussen de onderstaande drie belangrijke verzekeringen.

 

Opstalverzekering

OpstalverzekeringWanneer je een appartement in een appartementencomplex gekocht hebt, wordt de opstalverzekering doorgaans geregeld door de VvE. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de VvE niet actief is of dat er zelfs helemaal geen Vereniging van Eigenaren is in het appartementencomplex. Wanneer dit bij jou het geval is, doe je er goed aan om zelf een opstalverzekering af te sluiten. Op deze manier voorkom je dat je zelf op moet draaien voor alle kosten bij eventuele schade aan je appartement.

 

Appartementsclausule

apartmentsIndien de opstalverzekering inderdaad wordt geregeld door de VvE, kun je overwegen een extra appartementsclausule af te sluiten. Deze clausule vormt als het ware een soort van extra bescherming voor eigenaren van een appartement die zich altijd aan de regels houden. Indien een andere bewoner van het appartementencomplex schade aan jouw appartement aanricht, weet je dankzij deze extra verzekering dat je wel een deel van de kosten vergoed krijgt. Zonder clausule is een verzekeraar immers niet verplicht om een bedrag uit te keren wanneer een andere bewoner schade aan jouw appartement aanricht.

 

Inboedelverzekering

InboedelverzekeringEen opstalverzekering in combinatie met een appartementsclausule zorgt ervoor dat (een deel van) de schade aan je appartement wordt vergoed. Dit geldt echter niet voor schade aan bijvoorbeeld het meubilair. Wanneer hier schade aan ontstaat, wordt er niets vergoed door de verzekeraar. Dit is enkel het geval wanneer je ook een inboedelverzekering afsluit. In het geval van waterschade, brand of stormschade kun je zo een bedrag terugkrijgen van de verzekeraar. Op deze manier hoef je dus niet zelf voor alle kosten op te draaien en dat is wel zo prettig.