apartment complexVerreweg de meeste appartementen in een appartementencomplex worden standaard verzekerd door de Vereniging van Eigenaren (VvE). Indien er een VvE actief is in het appartementencomplex waarin jij een appartement hebt gekocht, word jij automatisch aangesloten bij deze vereniging. De VvE zorgt ervoor dat het appartementencomplex verzekerd is in het geval van schade. Hiervoor betaal je een maandelijkse bijdrage. Dit geld wordt tevens gebruikt voor het onderhoud van het gebouw. Niet ieder appartementencomplex heeft echter een Vereniging van Eigenaren. Daarnaast kan het zijn dat de VvE niet of nauwelijks actief is. Is dit bij jou het geval? Dan is het verstandig om zelf je gekochte appartement te verzekeren. Maar welke soorten verzekeringen moet je allemaal afsluiten bij een koopappartement?

 

Opstalverzekering

OpstalverzekeringIndien er geen VvE voor jouw appartement is, wil je natuurlijk zelf de boel verzekeren. Het zou immers zonde zijn wanneer er bij schade niets vergoed wordt. In vergelijking met een opstalverzekering voor een woonhuis, betaal jij als eigenaar van een appartement altijd een extra premie bovenop je opstalverzekering. Waarom? Omdat je op deze manier ook verzekerd bent voor schade in of aan delen van het gebouw waar jij deels eigenaar van bent. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de gang, de kelder of het trappenhuis. Verder wordt met een opstalverzekering natuurlijk ook schade in je appartement vergoed. De inboedel valt echter niet binnen deze verzekering. Om ook dit te verzekeren, moet je dus een extra verzekering afsluiten.

 

Inboedelverzekering

InboedelverzekeringEen opstalverzekering zorgt er niet voor dat je geld terugkrijgt wanneer er bijvoorbeeld schade ontstaat aan je meubilair. Om ook hier een vergoeding voor te krijgen, moet je een inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering zorgt er min of meer voor dat alle spullen in je gekochte appartement verzekerd worden. Zo kan er bijvoorbeeld schade aan je inboedel ontstaan als gevolg van storm-, brand- of waterschade. Dankzij een inboedelverzekering hoef je bij dergelijke schade niet zelf op te draaien voor alle kosten. Wanneer de ruiten van jouw appartementen niet zijn meeverzekerd in de opstalverzekering, kun je er bij de inboedelverzekering alsnog voor kiezen om deze mee te verzekeren. De inboedelverzekering is dus een onmisbare verzekering voor iedere eigenaar van een appartement.