home owners meetingDe meeste appartementencomplexen in Nederland zijn standaard aangesloten bij de Vereniging van Eigenaren (VvE). Heb jij net een appartement gekocht? Dan word je doorgaans standaard aangesloten bij de VvE. Indien dit het geval is, is het niet noodzakelijk om zelf een opstalverzekering af te sluiten. Toch is niet iedere VvE zo actief. Indien dat bij jouw appartement het geval is, kan het maar zo zijn dat je niet verzekerd bent tegen schade aan het gebouw. Je kunt zelf een opstalverzekering afsluiten, maar het is ook mogelijk om de Vereniging van Eigenaren te activeren. Een VvE is namelijk wettelijk verplicht om het appartementencomplex waarin jij je appartement hebt gekocht, te verzekeren.

Hoe activeer je een VvE?

HOA meetingIndien de Vereniging van Eigenaren niet bepaald betrokken is bij het appartementencomplex, is het zaak om goed na te gaan wat er al dan niet verzekerd is. In sommige gevallen werkt een VvE namelijk niet bepaald mee, waardoor het maar zo kan zijn dat er helemaal niets verzekerd wordt in geval van schade. Om te voorkomen dat jij hier de dupe van wordt, kun je de VvE gaan activeren. Zorg in eerste instantie dat je de benodigde papieren bij elkaar sprokkelt. Maak vervolgens een actieplan en bespreek dit met andere eigenaren van het complex waar jij een appartement hebt gekocht. Is de VvE wakker geschud? Zorg dan ook dat deze vereniging wakker blijft door minimaal één keer per jaar te vergaderen.

Zelf je appartement verzekeren

dining area

Lukt het niet om de VvE wakker te schudden? Dan is het verstandig om zelf een verzekering af te sluiten. Op deze manier voorkom je bij schade niets vergoed krijgt. Het is in ieder geval verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Wanneer jouw onlangs gekochte appartement echter net verbouwd is, is een opstalverzekering alleen vaak niet voldoende. Jouw appartement is in dat geval namelijk meer waard dan de andere appartementen in het complex. Is jouw appartement net voorzien van een nieuwe keuken of badkamer? Sluit dan ook een dekking eigenaarsbelang af. Op deze manier weet je dat ook schade aan deze vernieuwingen vergoed wordt. Daarnaast kan een inboedelverzekering van toegevoegde waarde zijn.